Verhaal over de omgeving

Gepubliceerd door Admin op

Dagopvang is het antwoord op het langer thuisblijven van mensen met een (beginnende) dementie. Ze noemen het ook dagbesteding of een parttime verpleeghuis. Maar in het nieuwe denken over dementie kan de dagopvang ook anders. Een partner of mantelzorger moet zich ook thuis voelen in de leef omgeving. Er zijn mogelijkheden om samen te komen met de mantelzorger. Natuurlijk hoeft dat niet, als het  de mantelzorger niet uitkomt. Maar het kan en je kan ook samen blijven eten. Een flexibel en huiselijk model

Als we met pensioen gaan beginnen we allemaal als vitale oudere. Dat houden we natuurlijk niet eeuwig vol, maar met zijn tweeën komen we een heel eind. Samen hebben we in ons leven veel meegemaakt en ook de oneffenheden op het eind willen we toch eigenlijk het liefst samen oplossen.

Eigenlijk is dat de bedoeling van de woongemeenschap voor ouderen op Landgoed Rijckholt. Laten we mensen niet in standaard hokjes indelen. Wie heeft er wel en wie heeft er geen zorg nodig. Nee, met elkaar en met wat steun van mensen om ons heen, houden we het samen zo lang mogelijk vol.

Daghuis

En binnen de woongemeenschap is nu ook “Een Daghuis” van start gegaan. Hier zijn naast bewoners ook mensen die samen met hun partner thuis wonen welkom. De groep mensen van 75+ op Walcheren,  Schouwen en Zuid- en Noord-Beveland neemt toe. En zo ook de groep waar het goed is, of die het leuk vinden, om wat meer onder de mensen te komen. En in het Daghuis kom je mensen tegen met dezelfde achtergrond waar je snel een klik mee hebt. Zo’n dagje op het landgoed geeft wat structuur, breekt de week. Geeft wat gezelligheid en je bepaalt zelf, of met elkaar, wat er die dag gebeurd.

De dag activiteiten

Voor de actieven is er een Fitnesszaal. Fietsen met de 4 wiel fiets is ook erg leuk of wandelen, de beesten verzorgen en genieten van onze eigen natuur op het Landgoed. Anderen voelen zich meer thuis in de bibliotheek met (gesproken) boeken of klassieke muziek. En natuurlijk de keuken met de koffie en krant op tafel. De groenten die moeten worden schoongemaakt en zo af en toe een spelletje. Tussen de middag serveren we, indien gewenst, een warme maaltijd, zodat je ’s avonds alleen nog maar even een boterhammetje hoeft te eten.

Als echtpaar samen

Je kiest ervoor samen thuis te blijven wonen en je bent dus in een week vaak samen. In het Daghuis is je partner altijd van harte welkom. Maar het kan ook een moment zijn om even een boodschap te doen, de administratie bij te werken of de auto naar de garage te brengen.

Als je elkaar dan aan het eind van de dag weer treft in het Daghuis kun je ervoor kiezen nog even samen warm te eten voor je naar huis gaat of direct naar huis te gaan. Veel vrijheid en eigen keuzes, in dit Daghuis. Kom eens op de koffie en bel voor een afspraak met Kim Lustermans-Bakker 06-30113676.